Nyheder

11.02.22

Bæredygtighed i Arktis

Bæredygtighed og bæredygtig udvikling er langt fra et nyt koncept på verdensplan. Som epicenter for de globale klimaforandringer, er Arktis den centrale brik i debatten om klimaforandringer.

Nordisk Ministerråd har et indgående fokus på dette, og har i deres arktiske samarbejdsprogram for 2022-2024, et stort fokus på et bæredygtigt Arktis. Samarbejdsprogrammet udgør et vigtigt led i arbejdet med at fremme nordisk internationalt samarbejde i Arktis. Samarbejdsprojekter skal først og fremmest bidrage til og bistå i implementering og udvikling af den globale bæredygtighedsdagsorden i Arktis med henblik på synlige regionale og lokale resultater. Læs mere her.

Arctic Consensus har også haft et fokus på bæredygtighed og har i foråret 2021 indgået samarbejder med forskellige aktører, som har bidraget til forskellige indsigter i, og analyser om bæredygtighed i Arktis. Det kan du læse mere om her.

09.02.22

Ændrede regler for en række grønlandske virksomheder

På Inatsisartuts efterårssamling 2021 blev anordningerne til ændringer af selskabsloven, erhvervsfondsloven og erhvervsvirksomhedsloven vedtaget. Opdateringen omfatter bl.a. tre væsentlige krav til virksomheder i Grønland: registrering af reelle ejere for omfattede virksomheder, registrering af legale ejere for kommanditselskaber samt en udfasning af iværksætterselskaber. Opdateringerne er trådt i kraft d. 5. januar 2022. 

Du kan læse mere her. 

03.02.22

To nye erhvervshjælpepakker

Naalakkersuisut har flere gange siden pandemien kom til Grønland, iværksat Covid-19 initiativer, der har understøttet erhvervslivet. Den seneste smitteudvikling med især Omikron-varianten har medført indførsel af en række restriktioner, som har ført til betydelige begrænsninger og økonomiske udfordringer for erhvervslivet i Grønland. To nye erhvervshjælpepakker er nu blevet indført, ”50-pakken” og ”Vinterpakken”, til virksomheder som rammes af restriktionerne omkring 50% belægning og omkring salg/udskænkning af alkohol.

Du kan læse mere her.

26.11.21

Vækst, erhverv og byggeri i højsædet i Sermersooq

Hele kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq langtidssikrer den vækstskabende retning med en historisk bred budgetaftale. Der er blandt andet fokus på at såvel byggeriet som andre erhverv fortsat skal opleve god service, vækstvenlige initiativer og en kommune der i høj grad værdsætter erhvervslivet. 

Du kan læse mere om aftalen her.

 

15.11.21

ABN delegationsrejse til København 2021

Den 18. og 19. november tager ABN og en delegation afsted til København, hvor vi vil runde erhvervsudviklingen i Arktis, blandt andet i Island, Grønland og Færøerne.

Vi satser på en eksklusiv og spændende delegationsrejse med rig lejlighed til networking, nye relationer og ny viden, og deltagerne vil på rejsen få indblik i forskellige arktiske aktører der vil fortælle om deres arbejde og fokusområder samt om kommende erhvervsrettede tiltag. 

05.08.21

GrønlandskeDage i Aalborg

GrønlandskeDage i Aalborg løber af stablen den 10. - 12. august, hvor en delegation fra Kommuneqarfik Sermersooq med Aalborg Kommune, erhvervslivet og kulturen mødes i Aalborg.

Der er i år et spændende program, med fokus på bæredygtighed, grøn omstilling og erhvervsudvikling via den maritime sektor. I den forbindelse spiller erhvervslivet en vigtig rolle for GrønlandskeDage, som kan bidrage med stor viden og erfaring om bæredygtighed, grøn omstilling i en arktisk kontekst samt viden om og indsigt i den maritime sektor og maritime forhold, i Arktis og Nordatlanten.

24.05.21

Informativt netværksmøde med fokus på Arctic Economic Council’s daglige arbejde

Den 20. maj, blev der forud for den ordinære generalforsamling i ABN afholdt et netværksmøde, hvor direktøren for Arctic Economic Council, Mads Qvist Frederiksen stod for et inspirerende oplæg. Omdrejningspunktet for oplægget var en introduktion til organisationen, dens rolle, information og nøgletal om Arktis, samt hvor AEC’s fokus ligger lige nu.

20.05.21

Henrik Rafn, Ini A/S, ny formand i Arctic Business Network.

På dagens generalforsamling konstituerede bestyrelsen sig med Formand Henrik Rafn, Ini A/S i spidsen. Som næstformand blev valgt: Søren Søe-Larsen, Lundsøe køl og frys. Herudover består bestyrelsen af: Jens K. Lyberth, Royal Greenland A/S, Hans Bak, Upfront Communikation, Linn Indrestrand, Hirthals Havn.

Du kan læse mere om bestyrelsen her. 

20.05.21

Netværksmøde og Generalforsamling 2021 i Arctic Business Network

Den 20. maj 2021 åbner Arctic Business Network dørene op for endnu et spændende netværksmøde samt årets generalforsamling, hvor det er tid til at se tilbage på året der er gået, og året der kommer.

På netværksmødet vil Mads Qvist Frederiksen, direktør ved Arctic Economic Council, give et indblik i AEC’s arbejde. Umiddelbart efter netværksmødet vil årets generalforsamling blive afholdt, hvor der blandt andet vil være fokus på kommende arrangementer og fremtiden for ABN, samt præsentation af nye medlemmer i netværket. Netværksmødet og generalforsamlingen vil blive afholdt online.

Vi ser frem til en spændende og givende dag.

11.02.21

Spændende oplæg ved ABN netværksmøde 11. februar 2021

Det første netværksmøde i det nye år bød på spændende oplæg med fokus på grøn omstilling, vækst og partnerskaber og oplæg ved Glenda Napier fra Energy Cluster Denmark, og ved Michael Stie Laugesen fra Green Hub Denmark. Vi så ind i de to organisationer, samarbejdsmuligheder, fik bud på vejen mod 70% reduktion af CO2 udledningen inden 2030 og en indføring i sammenhængende energisystemer. Mødet gav også indsigt i det kommende arktiske testcenter, som er et samarbejde mellem Green Hub Denmark og Kommuneqarfik Sermersooq.

06.11.2020

Spændende netværksmøde om den kommende Geoguide Nuuk

Arctic Business Network, afholdte torsdag d. 5. november et netværksmøde i Nuuk, med GEUS som vært, hvor der både var mulighed for fysisk og digital deltagelse.

Fokus på dagens møde var om den kommende geologiske guide for Nuuk-området som Departementet for Råstoffer sammen med GEUS er i gang med at færdiggøre. Guiden henvender sig til ikke-geologer, til gavn både for lokale men også turister. Guiden vil indeholde en masse interessante geologiske lokaliteter i Nuuk-området, billeder, gps-koordinater og en forklarende tekst. Under kyndig forklaring af geolog Simon Tharrup, fik deltagerne på mødet, indblik i nogle af de mange geologiske lokaliteter omkring Nuuk, f.eks. Bjørneø, Qooqqut og Qarajat. Første udgave af guiden forventes færdig i 2021.

Tak til GEUS og til alle deltagere for et interessant møde.

27.10.2020

Vellykket og værdiskabende erhvervsdelegationsrejse til Færøerne

En delegation bestående af medlemmer fra Arctic Business Network og gæster, har netop været på Færøerne, og besøgt det færøske erhvervsliv og aktører inden for udvikling, innovation og handel.

Delegationsrejsen var arrangeret af Arctic Business Network, i samarbejde med virksomheder og arktiske aktører. Turen gav stor værdi for deltagerne blandt andet i form af nye relationer, udvidelse af netværk samt ny viden om det færøske erhvervsliv og samfund.

Rejsen indeholdt også deltagelse i messen Faroexpo, som har et indgående fokus på b2b møder. Faroexpo er en fantastisk måde at udvide sit færøske netværk, og det kan anbefales at deltage herpå, i fremtiden.

Tak til alle medlemmer og gæster, for at bidrage til en vellykket og værdiskabende tur.

10.10.2020

Arctic Business Networks erhvervs-delegationsrejse til Færøerne

Der er nu ikke lang tid til årets delegationsrejse. Vi satser på at Corona tillader vores længe ventede delegationsrejse til Færøerne, og vi følger udviklingen nøje og tilpasser turen efter de restriktioner der kommer.

Det betyder også at der nu er et program klart, og en liste over de 18 deltagere på turen. Begge dele rummer muligheder for nye relationer og opdatering på nuværende, udvidelse af netværk og færøske samarbejdspartnere, samt ny viden om det færøske erhvervsliv og samfund. Der er i udarbejdelse af programmet lagt vægt på at det skal indeholde flere forskellige momenter: det politiske niveau, uddannelse, viden og forskning samt møder og virksomhedsbesøg hos erhvervslivet.

Rammerne er således skabt, og vi ser frem til en fantastisk tur!

Besøg fra Sydgrønland

ABN sekretariatet har haft besøg af Erik Kielsen, der er ansat som Development Manager ved Innvovation South Greenland. 

Under besøget kunne Erik fortælle om hans store kendskab til det sydgrønlandske, og i særdeleshed til Qaqortoq, hvor han opererer fra til daglige. Erik har stor erfaring med at varetage logistiske forhold og bidrage med sin viden, bl.a. i forhold til guidede ture i lokalområdet, herunder indenfor jagt og fiskeri og i forbindelse med forskere som besøger Sydgrønland.

Hvis du har planer om at skulle besøge Sydgrønland, så anbefaler vi at du tager kontakt til Erik: 

Email: Erikk2010@outlook.dk

Telefon: +299 250498 

04.06.2020

Konstituering af den nye bestyrelse i ABN

Onsdag d. 3 juni, blev den nye bestyrelse i Arctic Business Network, konstitueret. Dermed består bestyrelsen i Arctic Business Network af: 

  • Poul Hededal (formand)
  • Henrik Rafn (næsteformand) 
  • Jens K. Lyberth
  • Hans Bak
  • Søren Søe-Larsen

Du kan læse mere om bestyrelsen her. 

29.05.2020

Fredelig generalforsamling og nye bestyrelsesmedlemmer

Torsdag d. 28. maj, blev den ordinære generalforsamling i Arctic Business Network afholdt. 

Generalforsamlingen forløb fredeligt og fulgte vedtægterne. Det blev i år, udelukkende afholdt digitalt og der var heldigvis ingen tekniske problemer. Ved generalforsamlingen, var Henrik Rafn og Jens K. Lyberth på valg, hvor begge modtog genvalg. Derudover er Allan Frost udtrådt af bestyrelsen, og derfor var der plads til at både Søren Søe-Larsen fra Lundsøe køl og frys og Hans Bak fra Up Front Communication kunne blive valgt ind i bestyrelsen. 

01.05.2020

ABN netværksmøde; Er de digitale møder kommet for at blive?

Torsdag den 30 april blev ABN netværksmødet i denne omgang afholdt online via Zoom-platformen. Dette betød at netværksmødet glædeligt havde stor deltagelse fra mange kontorer, både hos grønlandske såvel som hos danske medlemmer af Arctic Business Network.

Fungerende erhvervschef fra Sermersooq Erhverv, Emil Skjervedal, holdte et oplæg omkring den nye erhvervsstruktur ved Kommuneqarfik Sermersooq, som er trådt i kraft ved årsskiftet. Han nævnte bl.a. de politiske målsætninger som de ønsker at udføre, og han lagde herunder tryk på at Sermersooq Erhverv arbejder med fokus på det private erhvervsliv, og på at understøtte bæredygtig vækst og nye arbejdspladser i Kommuneqarfik Sermersooq.

Det var nyt for Arctic Business Network at afholde netværksmøder på denne måde, men det forhindrede ikke medlemmerne i at deltage i samtalen, og give udtryk for deres tilgængelighed for samarbejde på trods af coronavirussens ellers lammende effekt på erhvervslivet. Der er helt klart nogle gode erfaringer man kan tage med videre, i forhold til afvikling af andre digitale arrangementer, hvor bånd kan styrkes på tværs af Atlanten.  

27.03.2020

COVID-19: Garanti til SMV´er i Danmark, Færøerne og Grønland

Vækstfonden kan nu yde garantier til små og mellemstore erhvervsdrivende der er ramt af økonomiske tab, grundet COVID-19.

Den udvidede garantiordning er en del af regeringens erhvervspakke målrettet mod SMV´er, der er ramt af økonomiske udfordringer som COVID-19 har bragt med sig. Danske, færøske og grønlandske SMV'er inden for alle brancher kan få COVID-19-garanti for nye lån eller driftskreditter, via finansieringsinstitutterne.

Du kan læse mere om garantien på Vækstfondens hjemmesideeller læse hele pressemeddelelsen her

Hvis der er behov for yderligere oplysninger, er du også velkommen til at kontakte Vækstfonden ved Erhvervskundedirektør Hans Jørgen Østergaard, E-mail: hjo@vf.dkmobil: +45 61 20 94 19 eller Erhvervskundechef Mogens Andersen, E-mail: moa@vf.dk, mobil: +45 40 44 70 07

25.03.2020

Gode råd vedr. coronavirus på Grønlandsk

Sundhedsstyrelsen har udgivet to pjecer på grønlandsk vedr. coronavirus. Den ene giver gode råd til personer som er i en særlig risikogruppe, den anden retter sig til pårørende af personer som er i en særlig risikogruppe. 

Du kan finde pjecen til personer i risikogruppen HER

Du kan finde pjecen til personer som er pårørende HER

Herudover anbefaler vi også at man følger sundhedsstyrelsens hjemmeside for nye udgivelser på grønlandsk. Du kan gå direkte til deres hjemmeside HER

03.03.2020

Stærk deltagelse fra Arctic Business Network, ved PDAC 2020

I disse dage afholdes der PDAC (prospectors & Developers Association of Canada), i Toronto, Canda. PDAC er den førende internationale Konvention for personer, virksomheder og organisationer, engageret i mineralefterforskning, og der er i år stærk deltagelse fra ABN´s medlemmer. Der er 13 medlemsvirksomheder til steder, og som alle er en del af den fælles delegation fra Kongeriget Danmark, som er arrangeret af Dansk Industri, Grønlands Erhverv og det Danske Konsulat i Toronto. Der er lagt op til et par spændende dage med netværk, messer og minedrift.

Udbud


Nyhedsmedier og opdateret viden om Arktis